Ej i Spelordning

TORSDAG 13 JULI

Eva Dahlgren

Äntligen kommer hon! Vi är så glada att denna svenska musik ikon vill besöka oss för första gången. Eva slog igenom med ”En blek blondins hjärta” 1991. Sedan dess har hon vunnit grammisar, rockbjörnar, och är nu invald i Swedish music hall of fame. Efter tio års musikalisk tystnad så släppte hon albumet ”Jag sjunger ljuset” 2016. I sommar kommer hon endast göra ett fåtal spelningar. Vi hoppas att den bleka blondinens hjärta kommer klappa extra hårt för Västervik efter att hon besökt oss i ruinen.


Åkerström och Vreeswijk

Att vi inte tänkte på det! Visst känns det självklart att Jack och CajsaStina spelar ihop på Visfestivalens scen? Om man lägger ihop familjen Vreeswijk och Åkerströms uppträdanden i ruinen så är det mer 30 framträdanden. Under sjuttiotalet stod Fred och Cornelis på scenen tillsammans, och nu äntligen är det barnens tur. 

Under hösten 2016 gjorde Jack och CajsaStina en liten turne, där de tolkade varandras visskatter.  Med eftertankens kranka blekhet inser vi ju att det borde vara hos oss som de skulle gjort det först. Men bättre sent än aldrig.

 

 

FREDAG 14 JULI

Magnus Carlson

”Varför har inget berättat för mig om det här stället?” Så sa Magnus Carlson när han klev av scenen här i slottsruinen efter spelningen med Weeping Willows 2015. Han var helt tagen av stämningen i ruinen och publikens respons. Magnus jobbade som servitör på olika stockholmskrogar under 90-talet. Det var då han drog ihop ett coverband, som skulle spela ”De mest sorgliga låtarna som fanns”. Trots detta, eller tack vare, så tog musikkarriären fart. Från The Moon Ray Quinet till Weeping Willows. Att Magnus har en av Sveriges bästa sångröster blev väl allmänt känt genom senaste säsongen av ”Så mycket bättre”, även om vi visste det redan. Så det är klart att vi blir smickrade när han vill komma tillbaka till oss i ruinen. Med smicker kommer man långt.


Finn Zetterholm

Ni har säkert sett Finn på Visfestivalens scen många gånger. Inte bara som artist, utan också som utdelare av stipendiet till Hansi Schwarz minne.

1967 stod Finn på scenen tillsammans med Bengt Sändh och Staffan Atterhall. Kritikerna fasade över det fräcka språk som texterna innehöll. 21 skivor har det blivit genom åren, och nu är han aktuell med en rykande färsk platta ” Månens Alfabet”. Finn är också en mycket omtyckt barnboksförfattare. Men nu ska vi inte läsa, utan lyssna till Visans Nestor: Finn Zetterholm.

LÖRDAG 15 JULI

Miss Li

2006 satt Miss Li hemma vid sitt elpiano och komponerade låtar som hon la ut på my space. Detta resulterade i skivkontrakt samma år och hon släppte debutplattan ”Late night heartbroken blues”. Folkär blev hon efter att ha medverkat i ”Så mycket bättre” 2012, då hon gjorde fantastiska tolkningar av Pugh Rogerfeldts ”Här kommer natten” och ”Nåt för dom som väntar” av Olle Ljungström. 2014 tog hon en timeout, men nu är hon tillbaka. Hennes nya singel ”Bonfire” har fått bra respons. Miss Li kommer till oss med en ny platta i bagaget, men med samma energi som vanligt.


Tomas Andersson Wij

En musikjournalist som klev över skranket.  När man blir kritiserad så är det lätt att säga ”gör det bättre själv”, och det gjorde Tomas. Han slog igenom med skivan ”Ett slag för dig”. Sedan har det blivit nio skivor till, den senaste ”mörkrets hastighet” kom 2014. Tomas har också gjort låtar och översättningar åt andra artister som Freddie Wadlingm, Bo Kaspers och Mauro Scocco.

Njut av hans gitarrspel och roliga mellansnack och titta extra noga på hans kläder. Han har nämligen blivit vald till Sveriges bäst klädde artist.

Ej i spelordning