Ej i Spelordning

TORSDAG 13 JULI

Eva Dahlgren

Äntligen kommer hon! Vi är så glada att denna svenska musik ikon vill besöka oss för första gången. Eva slog igenom med ”En blek blondins hjärta” 1991. Sedan dess har hon vunnit grammisar, rockbjörnar, och är nu invald i Swedish music hall of fame. Efter tio års musikalisk tystnad så släppte hon albumet ”Jag sjunger ljuset” 2016. I sommar kommer hon endast göra ett fåtal spelningar. Vi hoppas att den bleka blondinens hjärta kommer klappa extra hårt för Västervik efter att hon besökt oss i ruinen.


TORSDAG 13 JULI

Åkerström och Vreeswijk

Att vi inte tänkte på det! Visst känns det självklart att Jack och CajsaStina spelar ihop på Visfestivalens scen? Om man lägger ihop familjen Vreeswijk och Åkerströms uppträdanden i ruinen så är det mer 30 framträdanden. Under sjuttiotalet stod Fred och Cornelis på scenen tillsammans, och nu äntligen är det barnens tur. 

Under hösten 2016 gjorde Jack och CajsaStina en liten turne, där de tolkade varandras visskatter.  Med eftertankens kranka blekhet inser vi ju att det borde vara hos oss som de skulle gjort det först. Men bättre sent än aldrig.


TORSDAG 13 JULI

GRUS I DOJJAN

Grusidojjan1.jpg

Deras musik kan väl beskrivas som en blandning av folkmusik och schlager.
Gruset, som de brukar förkortas till, startade redan 1970 i Åkarp utanför Lund.
Bland bandets medlemmar, som bortsett från Christer ”Krutte” Hedberg skiftat mycket under årens lopp, består av gamla proggmusiker.

Vår egen Tore Persson var en av dessa medlemmar, och det känns naturligt för oss att ”Gruset” kommer till Visfestivalen och spelar i år, när nu Tore har lämnat oss.
Med ”Grusets” spelglädje och energi så kommer detta bli en glad hyllning till Tore.


TORSDAG 13 JULI

JOHN HOLM

John Holm, kultfigur och inspirationskälla för många inom svensk popmusik, inte minst Per Gessle, har varit sparsmakad med sin musik. Fem plattor på 32 år.

John Holm upptäcktes av den legendariske producenten Anders Burman i början av sjuttiotalet. John spelade in tre soloplattor under sjuttiotalet och en på åttiotalet, sedan försvann han till USA och återkom till Sverige först 1999 med albumet ”Vägen till Kalifornien”. John Holms spröda röst och djupa texter fortsätter att attrahera lyssnare trots att han inte släppt särskilt många skivor.

2015 gjorde han sin första officiella spelning sedan sjuttiotalet.
Har inte han varit här? Han borde varit här. Nu är han faktiskt här!


TORSDAG 13 JULI

CHRISTINA KJELLSON

Christina behöver ingen större presentation för Vispubliken i Västervik. Hon fick Fred Åkerström stipendiet redan 2004. För er som inte sett henne tidigare kan vi säga; Hon är författare, Lärare på visskolan i Västervik. Hennes visor är glada och roliga, men ibland drar hon en låt som bara är vacker och skör. Oavsett vilket så känner man sig lite lättare när man lyssnat på Christina Kjellsons låtar.

 

 

 

FREDAG 14 JULI

Magnus Carlson

”Varför har inget berättat för mig om det här stället?” Så sa Magnus Carlson när han klev av scenen här i slottsruinen efter spelningen med Weeping Willows 2015. Han var helt tagen av stämningen i ruinen och publikens respons. Magnus jobbade som servitör på olika stockholmskrogar under 90-talet. Det var då han drog ihop ett coverband, som skulle spela ”De mest sorgliga låtarna som fanns”. Trots detta, eller tack vare, så tog musikkarriären fart. Från The Moon Ray Quinet till Weeping Willows. Att Magnus har en av Sveriges bästa sångröster blev väl allmänt känt genom senaste säsongen av ”Så mycket bättre”, även om vi visste det redan. Så det är klart att vi blir smickrade när han vill komma tillbaka till oss i ruinen. Med smicker kommer man långt.


FREDAG 14 JULI

Finn Zetterholm

Ni har säkert sett Finn på Visfestivalens scen många gånger. Inte bara som artist, utan också som utdelare av stipendiet till Hansi Schwarz minne.

1967 stod Finn på scenen tillsammans med Bengt Sändh och Staffan Atterhall. Kritikerna fasade över det fräcka språk som texterna innehöll. 21 skivor har det blivit genom åren, och nu är han aktuell med en rykande färsk platta ” Månens Alfabet”. Finn är också en mycket omtyckt barnboksförfattare. Men nu ska vi inte läsa, utan lyssna till Visans Nestor: Finn Zetterholm.


FREDAG 14 JULI

NICKE BORG

Nässjökillen Nicke är vanligtvis medlem och låtskrivare i Backyard Babies. Bandets framgång och betydelse för rocken i Sverige är välkänd. Så välkänd att Guns & Roses har bett Backyard Babies att vara förband åt dem under sommaren.

Det kommer nog bli en stor kontrast för Nicke att komma från de stora scenerna till vår lilla scen på Visfestivalen.

Inför sitt soloprojekt så inspirerades hans låtskrivande av musiker som Johnny Cash och Steve Earl.  Nicke tar med sig en gitarrist och spelar akustiskt för oss. Lite rock kan vi nog förvänta oss, för ränderna går väl aldrig ur, eller?


FREDAG 14 JULI

KAJSA GRYTT

Kajsa är både musiker och författare.  Hennes medverkan i ”Så mycket bättre” 2014 gjorde henne känd för den stora publiken, men hennes karriär började redan 1979 när hon var med och startade punkbandet Tant Strul. Detta har gett henne epitetet ”Punkens grand old lady”. Själv har hon svårt att förstå varför.

”Jag är medveten om att det är svårt att få ett grepp om mig och min musik. Det kanske är därför som jag under alla dessa år har kallats för punkdrottning, trots att jag i mitt tycke aldrig har sysslat med punk över huvud taget!”
Till Slottsruinen tar hon med sig sin begåvade gitarrist Fabian Grytt.


FREDAG 14 JULI

JULIA FREJ

Julia är vad man kan kalla en multikonstnär. Hon är programledare, har hållit på med teater, varit modell, men hos oss är hon för sin musik.

Hon har precis släppt en EP; ”Fröken Frejs epistlar”. Den innehåller fem egenkomponerade låtar och en svensk version av Broder Daniels klassiska ”Shoreline”. Julia tolkar också några av våra största vissångare.

Med en stark och säregen röst kommer hon trollbinda oss, det är vi säkra på.

 

 

LÖRDAG 15 JULI

Miss Li

2006 satt Miss Li hemma vid sitt elpiano och komponerade låtar som hon la ut på my space. Detta resulterade i skivkontrakt samma år och hon släppte debutplattan ”Late night heartbroken blues”. Folkär blev hon efter att ha medverkat i ”Så mycket bättre” 2012, då hon gjorde fantastiska tolkningar av Pugh Rogerfeldts ”Här kommer natten” och ”Nåt för dom som väntar” av Olle Ljungström. 2014 tog hon en timeout, men nu är hon tillbaka. Hennes nya singel ”Bonfire” har fått bra respons. Miss Li kommer till oss med en ny platta i bagaget, men med samma energi som vanligt.


LÖRDAG 15 JULI

Tomas Andersson Wij

En musikjournalist som klev över skranket.  När man blir kritiserad så är det lätt att säga ”gör det bättre själv”, och det gjorde Tomas. Han slog igenom med skivan ”Ett slag för dig”. Sedan har det blivit nio skivor till, den senaste ”mörkrets hastighet” kom 2014. Tomas har också gjort låtar och översättningar åt andra artister som Freddie Wadlingm, Bo Kaspers och Mauro Scocco.

Njut av hans gitarrspel och roliga mellansnack och titta extra noga på hans kläder. Han har nämligen blivit vald till Sveriges bäst klädde artist.


LÖRDAG 15 JULI

LINDA STRÖM

De flesta av oss känner Linda som sångerska i countrygruppen ”Cookies and Beans”, Sveriges svar på Dixie Chicks. Nu har Linda släppt sin andra soloplatta ”Med hjärtat på utsidan”, där hon skrivit låtar tillsammans med Staffan Hellstrand.

”Det blev ett jättehäftigt möte där musiken bara forsade ur mig. I ett sådant här samarbete gäller det att vara hundra procent ärlig och genuin om det ska funka, och det gjorde det med Staffan. Han fungerade som en generator och ett bollplank”

Nu skall vi äntligen få höra en av Sveriges mest karakteristiska röster sjunga för oss i ruinen. Tack för det Linda.


LÖRDAG 15 JULI

ANDERS WENDIN

Anders Wendin, eller Moneybrother även kallad, växte upp i Ludvika och slog igenom 2003 med singeln ”Reconsider me”, och följdes upp av albumet ”Blood Panic”. Skivan blev en succe och belönades med en grammis. Anders valde att gå från att sjunga på engelska till att sjunga på svenska i och med skivan ”Dom ska få se vem de roat sig med” som kom 2014. Det var då han han kom tillbaka som Anders, från att vara Moneybrother. Hans musik är både sårbar och självsäker, något som kommer passa som han d i handsken på vår scen.


LÖRDAG 15 JULI

ELLINOR BROLIN

På kort tid har Ellinor Brolin gjort sig ett namn på den svenska Visscenen. Hon har tilldelats Evert Taube stipendiet och Paljakapriset till Dan Anderssons minne. Förra året gjorde hon debut på Visfestivalens scen. I år kommer hon tillbaka för att tolka Kjell Höglunds låtar. Med sig har hon Johan Johansson, en man som inte behöver någon större presentation för Festivalspubliken. Johan är en sann Festivals entusiast som ibland uppträder själv, eller kompar andra. Johan har blivit producent och mentor åt många unga musiker. Det är också han som ”lurat” hit dem till Västervik. Det tackar vi för! Välkomna tillbaka!

Ej i spelordning